Collectivisme helpt tegen depressie
Collectief gedrag blijkt een remedie te zijn tegen angststoornissen en depressie. In Oost-Aziatische landen waar een collectieve cultuur normaal is, blijkt men beter bestand tegen angststoornissen dan in het Westen.
Dit is gebleken uit een onderzoek van Northwestern University in de VS. Het onderzoek is uitgevoerd onder 50.135 mensen uit 28 verschillende landen wereldwijd. Hieruit bleek ook dat Oost-Aziaten vaker een genvariant hebben die hier in het Westen vergelijkbaar is met depressiviteit en angststoornissen. Maar ze zijn hiertegen beter bestand doordat het algemeen belang meer voorop staat dan het individualisme, zo blijkt uit een artikel in NRC Handelsblad (31/10/09)
Individualisme versus collectief gedrag
De verklaring hiervoor ligt bij de korte en lange gen, die het transport van de neurotransmitter serotonine naar de hersenen regelt. Mensen met een korte gen hebben een hogere concentratie serotonine in de synaptische spleten, de ruimte tussen de zenuwcellen, dan de mensen met de lange variant.
Langdurige stress
Mensen met een korte gen hebben meer kans op depressie en angststoornissen bij langdurige stress. In Europese landen heeft 40 tot 45 % van de bewoners een korte gen. In Oost- Aziatische landen hebben echter 70 tot 80% van de bewoners een korte gen. Hieruit trekken de onderzoekers de conclusie dat de korte gen in een collectivistische cultuur positief werkt.
In geval van angst of kwaadheid in een collectivistische cultuur, wordt dit eerder door mensen met een korte gen herkend. Mensen met een korte gen letten namelijk meer op negatieve informatie. In een individualistische samenleving wordt de korte gen minder snel herkend.
http://www.wereldjournalisten.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten