(Novum) - Bij een ontvoering van een kind gaat het in 86 procent van de gevallen om de moeder die haar kind naar een ander land brengt. Dat schrijft Trouw woensdag op basis van onderzoek dat juriste Aline Nederveen voor een kennispunt van de Universiteit Utrecht deed.
In 2008 ontvoerden moeders 55 keer hun kind om samen uit Nederland weg te gaan. Vaders deden dat 28 keer. Kinderen worden ook ontvoerd om vanuit een ander land naar Nederland te gaan. Moeders deden dat 36 keer, vaders negen keer. Deze kinderen komen vooral uit West-Europa, gevolgd door de Verenigde Staten.
Als de kinderen uit Nederland weg worden genomen belanden ze vooral in België, Duitsland en Frankrijk. Daarna volgen Turkije, Marokko, Irak en de Verenigde Staten.
Vaak wordt volgens de krant gedacht dat het vooral mannen zijn die kinderen ontvoeren. Toen het kinderontvoeringsverdrag in 1980 werd ingevoerd, was dat ook zo. In die tijd kwamen veel mannelijke gastarbeiders in westerse landen werken. Ze verwekten kinderen bij een westerse vrouw en namen die mee terug zonder toestemming van de moeder.
Omdat reizen eenvoudiger is geworden ontstaan tegenwoordig sneller internationale relaties. Daardoor zijn het niet meer alleen de mannen zijn die in het buitenland komen en gebeurt het ook vaker dat vrouwen kinderen meenemen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten