donderdag 23 december 2010

Symptonen angsten,verschillende soorten angstoornissen

Personen die eraan lijden, vertonen minstens 3 van de volgende symptomen :



Spierspanning (geassocieerde symptomen : beven, tics, spierzwakte, spierpijn)


Vermoeidheid


Concentratiemoeilijkheden



Prikkelbaarheid


Agitatie, koortsigheid


Slaapstoornissen



Lichamelijke symptomen zoals klamme handen, droge mond, moeilijkheden bij het slikken, zweten, misselijkheid, diarree, hartkloppingen, gevoel van beklemming, duizeligheid.


Het kan in feite gaan om een combinatie van verschillende factoren zoals :



Erfelijkheid : sommige karaktertrekken die versterkt kunnen worden door de manier waarop een persoon geleerd heeft om met moeilijke situaties om te gaan.



Stress : het overlijden van een dierbaar iemand, een ziekte, het verlies van een job, een echtscheiding, maar ook stress veroorzaakt door positieve gebeurtenissen (huwelijk, nieuwe baan) kunnen de aanleiding zijn.



Er zijn verschillende angststoornissen:



Soorten angststoornissen



De grens tussen gewone angst en een angststoornis is moeilijk te trekken. Bang zijn voor slangen is verstandig. Maar wanneer iemand al verstijft bij het zien van een slang op de televisie, is er sprake van abnormale angst. Kenmerkend voor een angststoornis is dat de angst buitensporig is en duidelijk niet realistisch, terwijl de persoon er zoveel last van heeft dat het dagelijks leven er ernstig door wordt belemmerd.

Er bestaan verschillende soorten angststoornissen.



Fobieën

Een fobie is een gerichte angst voor bepaalde dingen, dieren of situaties. Die angst kan gepaard gaan met heftige lichamelijke verschijnselen en paniekgevoelens. De persoon in kwestie weet meestal goed dat zijn angst niet reëel is, maar de angst wint het van het gezonde verstand.

Een fobie gaat vrijwel altijd gepaard met vermijdingsgedrag: fobische mensen gaan de situaties uit de weg waarin ze de angst hebben meegemaakt of waarin ze vrezen de angst te voelen. Daardoor worden ze belemmerd in hun dagelijks functioneren.

Mensen met een fobie hebben ook vaak last van verwachtingsangst: alleen al bij de gedachte dat ze in een beangstigende situatie zullen komen, krijgen ze last van de angstklachten.



Enkelvoudige fobieën

Iemand met een enkelvoudige fobie heeft een buitengewone angst voor één bepaald ding, dier of situatie. Bekende fobieën zijn: hoogtevrees, vliegangst, claustrofobie, angst voor de tandarts en voor spinnen of muizen. Met een enkelvoudige fobie valt vaak goed te leven. Vliegtuigen en slangen zijn immers vrij gemakkelijk te vermijden. Eén op de 10 Nederlanders heeft in meer of mindere mate last van een enkelvoudige fobie.



Hypochondrie

Hypochondrie (ziektevrees) lijkt sterk op een enkelvoudige fobie. Iemand met hypochondrie is bang een ernstige ziekte onder de leden te hebben, ook al kunnen artsen geen enkele afwijking vinden. Veelvuldig, uitgebreid lichamelijk onderzoek in het ziekenhuis helpt niet. De angst dat het dan wel een hele zeldzame ziekte is wordt er eerder door versterkt.



Sociale fobie

Mensen met een sociale fobie (sociale-angststoornis) wekken vaak de indruk extreem verlegen te zijn. Ze voelen zich vooral in (onbekend) gezelschap kritisch bekeken en hebben steeds het gevoel het 'niet goed' te doen. De angst om vreemd gevonden te worden en af te gaan beheerst hun hele doen en laten. Contacten leggen is een groot probleem. Sociale fobieën kunnen op allerlei situaties betrekking hebben, zoals de angst mensen te ontmoeten, te telefoneren, in het openbaar te spreken of in een restaurant te eten. Bijna 8 procent van de Nederlandse bevolking heeft in zijn leven een tijdlang last van een sociale fobie.



Straatvrees

Straatvrees wordt ook wel agorafobie of pleinvrees genoemd. Iemand met straatvrees is bang voor plaatsen waar hij niet gemakkelijk weg kan komen en vreest geen hulp te krijgen als hem plotseling iets overkomt. Op straat of in grote drukke ruimtes voelt zo iemand zich weerloos en doodsbang. Hij kan dan door paniek worden overvallen. Maar straatvrees kan ook optreden zonder angstaanvallen. Mensen met straatvrees durven bijvoorbeeld niet op straat te komen, naar een bioscoop te gaan, of met de bus of trein te reizen. Sommige mensen zijn zo bang dat ze niet alleen thuis durven te zijn. Meer dan 3 procent van alle Nederlanders krijgt in zijn leven ooit straatvreesklachten.



Paniekstoornis

Iemand die een paniekstoornis heeft kan op volkomen onverwachte momenten overvallen worden door grote angst. Ze hebben dan het gevoel de controle over zichzelf te verliezen. De gewaarwording flauw te vallen, dood te gaan of gek te worden is overweldigend. De plotselinge paniek gaat gepaard met angstaanjagende lichamelijke verschijnselen, die het gevoel nog versterken. Een paniekaanval kan overal opkomen, zonder directe aanleiding. In Nederland heeft 4 procent van de mensen wel eens een paniekaanval meegemaakt. Maar er is pas sprake van een paniekstoornis als de angst voor paniekaanvallen het leven gaat beheersen. Bij veel mensen gaat een paniekstoornis samen met straatvrees.



Dwangstoornis

Iemand met een dwangstoornis* (obsessieve-compulsieve stoornis) herhaalt steeds bepaalde handelingen en gedachten. Voorbeelden zijn: de handen wassen, controleren of het gas uit staat, het huis schoonmaken of alle gele stoeptegels tellen, desnoods honderd keer op een dag. De dwanghandelingen en dwanggedachten moeten bescherming bieden tegen een enorme angst en onrust en het gevoel dat er iets vreselijks gaat gebeuren. 1 tot 4 procent van alle Nederlanders krijgt ooit dwangklachten.



*Over dwangstoornissen is in de reeks van het Fonds Psychische Gezondheid een aparte brochure verschenen.



Gegeneraliseerde angststoornis

Mensen met een gegeneraliseerde angststoornis (piekerstoornis) maken zich langere tijd ernstig zorgen over zaken die horen bij het dagelijks leven, zoals geld en gezondheid, terwijl in hun leven objectief gezien alles goed gaat. Zo iemand heeft bange voorgevoelens, gaat piekeren, wordt somber en overbezorgd en kan zich gejaagd en rusteloos gaan voelen. Naar schatting 2 procent van alle Nederlanders heeft in zijn leven last van een gegeneraliseerde angststoornis.


Als eerste dienen wij ons vertrouwen op Allah te stellen.

Hier is een heel mooi uitgelegd artiekel over:

Vertrouwen op Allah



Annas (moge Allah tevreden met hem zijna) heft overgeleverd dat de Profeet (Allahs vrede en zegen zij met hem) zei: Als een man zijn huis verlaat en zegt; Biesmillah Tawakaltoe ala-Allah wa la hauwla wa la koewata illa billah (In de naam van Allah, ik vertrouw op Allah en er is geen macht nog kracht behalve Allah) Dan wordt er voor die man gezegd, Genoeg, je bent op het rechte pad, je hebt alles wat je nodig hebt, je bent beschermd, hierna gaat shaytan plotseling weg en een ander shaytan zegt tegen hem: Hoe moet je bij een man blijven die io het rechte pad is en alles heeft en beschermd is. (Sujuti, Sahih al-Albani)



Wij moeten Allah subhana wa ta aala om bescherming vragen en we moeten echt op Hem vertrouwen en dan zal je merken dat jou angst een deeltje zal verdwijnen en dat je sneller weer dingen kan en durft doen.

Dit gaat stapje voor stapje en je zal af en toe best weer terug kunnen vallen in het oude angstgedrag,maar het zal zeker helpen inshaAllah.



En bovenstaand artiekel bevat ook voorbeelden hoe de moslims vroeger hiermee omgingen en hoe ze hun vertrouwen stelden op Allah Subhana wa ta aala




Salaam Aleykoum Warahmatoelah Wabarakatoeh.


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten