Aanranding
Aanranding is het op een seksueel getinte manier aanraken van iemands lichaam terwijl die persoon daar niet van gediend is. Dit wordt soms ook wel het "aantasten van de eerbaarheid" genoemd.
Waar bij aanranding de grens ligt is ook niet altijd even duidelijk, toch is deze grens minder vaag dan bij seksuele intimidatie. Tegenwoordig wordt het bijna als normaal beschouwd dat een jongen tijdens het uitgaan aan de kont van een voorbijgangster zit. Toch is dit niet normaal. Het is niet normaal om ongevraagd aan iemands lichaam te zitten. Als iemand dit toch doet kan je zeggen dat je niet wilt dat er (op die manier) aan je gezeten wordt. Gaat de persoon, of gaan de personen dan toch door, dan mag je geweld gebruiken. Dit is dan geen geweld maar zelfverdediging. Jouw lichaam is jouw eigendom en als jij niet wilt dat jouw lichaam betast wordt heb je het volste recht om je lichaam te verdedigen.
Maar wat dan als je met een groep vrienden staat en een vriend legt zijn arm om je heen en raakt daarbij je borst aan? Dit kan gewoon per ongeluk gebeuren, maar er kan ook opzet in het spel zijn. Waar leg je die grens. Zeg je er wat van als het nog een keer gebeurd of zeg je er niks van? Wat wil je zelf dat er gebeurd, of beter gezegd; wat wil je zelf dat er niet gebeurd? Ook je vriend of vriendin kan je aanranden. Als je naast elkaar zit en hij of zij zit aan je en je zegt dat je dat liever niet hebt, dan dient de andere persoon ermee op te houden. Doet hij of zij dit niet, dan is ook dit aanranding.
De kans dat er wordt gezegd, als jij er wat van zegt, dat het je eigen verbeelding is en dat jij je niet aan moet stellen is aanwezig. Dit slaat echter nergens op; als jij het niet fijn vindt dat iemand aan jouw lichaam zit moet je dit zeggen en dan moet die persoon ermee ophouden. Jij mag bepalen wat er met jouw lichaam gebeurd.
Waarom iemand een ander persoon aanrandt is vooralsnog onduidelijk. Het gaat hier niet direct om macht, maar om het intimideren en het betasten van een lichaam. Het is dus waarschijnlijk een vorm van opwinding of 'het beter voelen dan' iemand anders. Dit is alleen niet met zekerheid te stellen.
Aanranding komt, net als intimidatie overal voor, alleen in mindere mate.
In het uitgaansleven wordt aanranding vaak al als normaal beschouwd, terwijl het juist helemaal niet normaal is. Het is niet normaal dat iemand ongevraagd jouw lichaam betast. Naast het uitgaansleven kan het ook in een vriendengroep voorkomen, evenals op het werk, op school of in de familie. Hoe vaak gebeurt het niet dat je per ongeluk iemand aanstoot en daarbij een borst of een kont aanraakt? Het verschil ligt hem in de mate waarin het gebeurd. Gebeurt het meerdere keren achter elkaar dan is de kans dat er opzet in het spel was vrij groot aanwezig. Gebeurd het 챕챕n keertje per ongeluk dan hoeft het niet meteen aanranding te zijn. Gebeurt het gericht, dan is er ook een kans dat het om aanranding gaat.
Hoe aanranding voorkomen kan worden is niet duidelijk. Er zijn geen duidelijke standaard grenzen voor wat wel en niet kan, deze verschillen per persoon. Daarom is het belangrijk dat jij zegt dat iemand niet verder kan gaan en dat je je daar ook aan houdt. Als je 챕챕n keer 'nee' zegt maar je niet verzet als het toch gebeurd, dan wordt de volgende keer dan je 'nee' zegt ook niet serieus genomen en wordt er ook dan doorgegaan. Je moet dus je eigen grenzen trekken en iedereen, ook jij, moet zich daar aan houden.
Als iemand, een vriend(in) of partner, is aangerand is dat vaak te merken aan de houding van die persoon. Die persoon wordt meestal wat afweziger en afstandelijker. Bij een knuffel of een andere lichamelijke aanraking kan het slachtoffer ineens verstijven of helemaal van slag raken.
De invloed die het op iemand heeft is, behalve onzekerheid, ook afstandelijkheid. Als slachtoffer kan jij je ge챦ntimideerd voelen. Iemand heeft immers ongevraagd aan jouw lichaam gezeten.
Bij aanranding is het, evenals bij intimidatie, moeilijk aan te duiden wie zoal de daders (kunnen) zijn.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten