Tips en informatie
Wat is schizofrenie?
Schizofrenie is een ziekte waaraan in Nederland ongeveer 챕챕n op de honderd mensen lijdt. Mensen die aan schizofrenie lijden, hebben 챕챕n of meerdere psychosen doorgemaakt. De meest kenmerkende verschijnselen van psychose zijn hallucinaties, wanen, verward denken en spreken, veranderingen in het gevoelsleven en in het gedrag. Een psychose kan zeer heftig verlopen, waarbij de persoon alle contact met de werkelijkheid verliest. Als een psychose langer duurt, verloopt ze meestal rustiger.
Schizofrenie komt in alle lagen van de bevolking voor. Tot nu toe is geen duidelijke oorzaak gevonden. Erfelijkheid en een verhoogde kwetsbaarheid voor stress spelen een rol bij het ontstaan van schizofrenie.
Opvallende veranderingen
De meest voorkomende eerste verschijnselen van schizofrenie zijn dat mensen op verschillende gebieden van het leven problemen krijgen die er eerst niet waren, bijvoorbeeld op het werk of op school. Opvallend is dat de persoon in deze fase anders reageert dan men gewend is van hem. Hij gaat zich gebeurtenissen in het leven erg aantrekken en problemen met collega's of studiegenoten leiden tot reacties die buiten proporties lijken.
Wat is het niet?
Natuurlijk is niet alle veranderend gedrag een teken van schizofrenie of een andere psychiatrische aandoening. Misschien hangt het samen met ingrijpende gebeurtenissen of problemen, zoals ontslag, echtscheiding, een verhuizing of het verlies van een dierbaar persoon. Als iemand daar opstandig, huilerig of overgevoelig op reageert, zijn dat vaak normale reacties en is er geen reden tot ongerustheid. Maar als deze symptomen lang aanhouden, kán dat er soms op wijzen, dat een psychiatrische ziekte als schizofrenie in ontwikkeling is.
Eerste symptomen
Schizofrenie komt vaak voor het eerst aan het licht in de leeftijd tussen de vijftien tot dertig jaar. Ook mensen die in eerst instantie herstellen van de ernstige verschijnselen blijven kwetsbaar. De volgende vroege symptomen komen vaak voor bij mensen met schizofrenie:
Moeilijk emotioneel in contact kunnen komen met anderen; contactschuwheid.
Problemen met denken en waarnemen: onlogisch, vaag en abstract spreken, concentratie- en geheugenproblemen.
Problemen met emoties: achterdocht, geslotenheid, somberheid, agressiviteit, prikkelbaarheid en angstig zijn.
Veranderingen in gedrag: verlies van energie, slaapproblemen, veranderde eetgewoonten, slechte zelfverzorging.
Veranderingen in interesse: ideeën die voor anderen niet te volgen zijn, een te uitgesproken belangstelling voor geloofszaken, filosofie en paranormale onderwerpen.
Behandelmogelijkheden
Er zijn vaak meerdere gesprekken nodig met hulpverleners om te kunnen onderzoeken wat er precies aan de hand is.
Bij een minderheid van de mensen met schizofrenie is er sprake van genezing. De behandeling heeft bij hen het resultaat dat de symptomen verdwijnen.
Bij de meerderheid is schizofrenie geen tijdelijke maar een chronische aandoening. Bij hen is de behandeling erop gericht beter te leren leven met de beperkingen.
Begrip uit de omgeving
Mensen met een psychose zijn vaak terughoudend in het zoeken van een behandeling. Ze denken dat anderen hun situatie niet goed zullen begrijpen en willen eerst zelf uitzoeken wat er aan de hand is. Bovendien schamen mensen zich soms voor hun vreemde ervaringen.
Begrip van familieleden en andere belangrijke mensen uit iemands omgeving kunnen dan een goede steun vormen.
De behandeling van schizofrenie bestaat over het algemeen uit drie onderdelen:
medicatie tegen de psychosen
een rustige omgeving zonder stress
een rehabilitatieprogramma waarin mensen leren, om beter om te gaan met de beperkingen die de ziekte veroorzaakt.
Opname in een psychiatrisch ziekenhuis is nodig bij een ernstige psychose of als behandeling thuis onvoldoende resultaat heeft.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten