zondag 8 november 2009

Slaapproblemen

Tips en informatie


Moeilijk kunnen slapen

Als u af en toe 's nachts wakker ligt, kan dat heel vervelend zijn. Hoe meer u uw best doet, hoe moeilijker het is om in slaap te vallen. De meeste mensen maken dat wel eens mee. Het is niet echt een reden tot ongerustheid. Vaak slaapt u toch nog meer dan u denkt. Veel mensen die denken dat ze de hele nacht geen oog dichtdoen, blijken toch een paar uur te hebben geslapen. Niet iedereen heeft evenveel slaap nodig. De een heeft aan acht of tien uur slaap nog niet genoeg. De ander is na zes uur slapen echt uitgerust. Een slechte nachtrust wordt pas echt een probleem als u daardoor overdag niet meer goed kunt functioneren.


Oorzaken

Slaapproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben.


Slaapmiddelen

Slaapmiddelen kunnen soms tijdelijk een oplossing bieden. Maar de voordelen wegen meestal niet op tegen de grote nadelen.


Daarom zijn de meeste artsen heel terughoudend in het voorschrijven van slaapmiddelen. U slaapt er meestal niet veel langer door. Bovendien went uw lichaam snel aan slaapmiddelen. Al binnen enkele weken vermindert het effect. U kunt verslaafd raken aan slaapmiddelen en stoppen is dan moeilijk.


Een bijwerking van slaappillen is sufheid overdag.


Kortom: er zijn veel redenen om andere manieren te zoeken om beter te kunnen slapen.

Emotionele gebeurtenissen

Emotionele gebeurtenissen, zoals het overlijden van een naaste of een conflict op het werk, kunnen een slechte nachtrust tot gevolg hebben. Ook spanningen die met iets prettigs te maken hebben kunnen de slaap verstoren. Denk bijvoorbeeld aan een naderende vakantie. Slecht slapen rond een emotionele of spannende gebeurtenis is normaal. Maar soms blijven de slaapproblemen bestaan nadat de spanning is verdwenen. Dat komt doordat er angst is ontstaan om weer niet te kunnen slapen. Hierover piekeren, vergroot de kans dat u moeilijk inslaapt.


Verstoord ritme

Werken in ploegendiensten en verre vliegreizen veroorzaken vaak slaapproblemen. Ze verstoren uw dag- en nachtritme. Dat geldt ook als u de ene dag laat naar bed gaat en de andere dag weer vroeg. 's Morgens uitslapen, vergroot de kans dat u de volgende nacht slecht slaapt. Ook leeftijd speelt een rol: op latere leeftijd neemt de behoefte aan slaap vaak af.


Andere redenen


Soms is de oorzaak heel duidelijk aan te wijzen: lawaai bij de buren, een snurkende bedgenoot of lichamelijke klachten zoals pijn, benauwdheid of jeuk. 's Avonds veel of laat eten doet uw nachtrust ook geen goed. Door koffie of sigaretten wordt uw geest actief. Dat kan u belemmeren om in te slapen. Ook late bezigheden, zoals sporten of vergaderen, kunnen u wakker houden.

Huisarts

In een aantal gevallen is het zinvol om over uw slaapproblemen te gaan praten met uw huisarts. Bijvoorbeeld als uw slaapproblemen komen door lichamelijke klachten; als u wekenlang slecht slaapt en de adviezen niet helpen; als u overdag niet goed meer kunt functioneren; of als u wilt stoppen met slaapmiddelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten