zaterdag 12 december 2009

Snel duidelijkheid voor minderjarige asielzoekers

Gepubliceerd: 11 december 2009 18:24
Den Haag, 11 dec.

Alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv’s) die in Nederland terecht zijn gekomen, horen voortaan binnen een jaar of zij mogen blijven of worden teruggestuurd naar hun land van herkomst.


Dat staat in een voorstel van staatssecretaris Nebahat Albayrak (Vreemdelingenzaken, PvdA) waarmee de ministerraad vanmiddag heeft ingestemd. Het voorstel gaat binnenkort voor behandeling naar de Tweede Kamer.



Tot nu toe krijgen de amv’s aan wie geen asiel verleend is, wel een tijdelijke vergunning. Tot hun achttiende worden ze niet uitgezet. Daarna verdwijnen ze vaak in de illegaliteit of worden ze slachtoffer van mensenhandel. Het kabinet vindt dat de jongeren sneller duidelijkheid moeten hebben over hun verblijfperspectief en wil dat zij, als ze geen asiel krijgen, ook sneller worden teruggestuurd. Minderjarige kinderen die zijn uitgeprocedeerd houden in afwachting van hun uitzetting recht op opvang, medische zorg en onderwijs.



De Dienst Terugkeer & Vertrek moet voortaan in een vroeger stadium proberen ouders of familieleden in het land van herkomst op te sporen en kijken naar de opvangmogelijkheden. De overheid werkt op dit terrein samen met het Rode Kruis, de VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr en de Internationale Organisatie voor Migratie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten