donderdag 4 februari 2010

Jordanië bekritiseerd om behandeling Palestijnen

Jordanië bekritiseerd om behandeling Palestijnen






(Novum/AP) - Human Rights Watch heeft Jordanië maandag bekritiseerd, omdat het de afgelopen jaren bijna drieduizend Jordaniërs van Palestijnse afkomst hun staatsburgerschap heeft ontnomen. De mensenrechtenorganisatie riep Jordanië op de Palestijnen hun paspoorten terug te geven.



Bijna de helft van de zes miljoen inwoners van Jordanië is van Palestijnse afkomst en Jordanië is bang dat het demografisch evenwicht in gevaar komt, als de Palestijnen de meerderheid gaan vormen. De zorgen van Jordanië zijn nog versterkt doordat sommige Israëlische hardliners ervoor pleiten dat Jordanië de Palestijnse staat wordt en dat meer Palestijnen van de Westoever naar Jordanië worden gestuurd. De Palestijnen zelf zien de Westoever en de Gazastrook als hun toekomstige eigen staat, met Oost-Jeruzalem als hoofdstad.



Volgens Human Rights Watch (HRW) nam Jordanië tussen 2004 en 2008 zo'n 2.700 Jordaniërs van Palestijnse afkomst hun paspoort af. Het ging om personen die geen Israëlische verblijfsvergunning voor de Westoever hadden. Deze Palestijnen werden daardoor statenloos en verloren het recht om te stemmen, het recht op onderwijs, het recht om vrij te reizen, het recht op medische zorg en het recht op werk, aldus Christoph Wilcke van HRW.



De Westoever was van 1950 tot 1967, toen Israël het gebied veroverde, in handen van Jordanië. Sinds 1988 maakt Jordanië geen aanspraak meer op de Westoever. De meeste Palestijnen in Jordanië zijn vluchtelingen uit een van de gewapende Arabisch-Israëlische conflicten die er sinds 1948 zijn geweest. Het is niet duidelijk hoeveel Palestijnen in Jordanië afkomstig zijn van de Westoever.



Wilcke zei dat er niets in de Jordaanse wet staat dat het ministerie van binnenlandse zaken het recht geeft mensen hun nationaliteit af te nemen door nieuwe eisen te stellen, zoals de eis dat iemand een Israëlische verblijfsvergunning voor de Westoever heeft. Dergelijke verblijfsvergunningen zijn volgens hem zeer moeilijk te verkrijgen.



Het Jordaanse ministerie van binnenlandse zaken zegt het staatsburgerschap van bepaalde Palestijnen niet te hebben ingetrokken, maar slechts te hebben opgeschort.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten