dinsdag 13 april 2010

Heb je last van angsten?

Salaam Aleykoum Warahmatoelah Wabarakatoeh

Bismillah

Sommige mensen ook somige moslims hebben last van angsten.

Vaak word er voor geschaamd want je kan bv zelf onbewust denken ik ben toch geen klein kind?en daarom blijven sommigen rondlopen met angsten zonder er iets aan te durven of kunnen doen en soms ook omdat ze er niet veel over weten.
Kinderen zijn vaak bang voor onweer, voor boze heksen en feeen en spoken en kinderlokkers en dieven,of ze zijn soms bang in het donker en kunnen niet slapen zonder een lichtje aan.

Daarom durven sommige volwassenen geen hulp te zoeken en schamen ze zich en kan het alleen maar erger worden.
Vaak komen angsten nadat er iets gebeurd is bv een ramp een huis die in brand is gevlogen van je buren of misschien van jezelf,blikseminslag of een ernstig soms dodelijk ongeluk waarbij een familielid om het leven is gekomen.

Ook kunnen angsten onstaan na een trauma een heftige geburtenis ook als het gebeurd is in je jeugd en je dat gebeuren niet goed verwerkt hebt.
Ik heb al eens vaker verteld dat het heel belangrijk is om kinderen goed op te voeden goed emotioneel te begeleiden en voor ze klaar te staan na hun te luisteren zodat ze zelf later ook hun kinderen goed kunnen opvoeden omdat ze een goed voorbeeld hebben gehad.
Voor degenen onder ons die niet zon leuke jeugd hebben gehad en met geweld hebben geleefd lichamelijk, en vaak psygische mishandeling en sommigen zelfs sexueel geweld zoals incest of verkracht zijn door wie dan ook,kunnen ook gedragsproblemen hebben zoals woedeaanvallen huiluitbarstingen depressies en angst waar ik het nu over ga heb inshaAllah.

Al deze emoties komen vaak omdat je emotioneel tekort bent geschoten in je jeugd of omdat er iets ergs gebeurd is wat jij niet goed hebt kunnen verwerken of omdat je er juist helemaal niet aan wilt denken of over wilt hebben.
Eerste is dat je het gedrag herkend en erkend dat je zo bent zoals je bent met jou tekortkomingen en dat je dat gedrag wilt verbeteren voor anderen maar ook voor jezelf want jij bent het grootste slachtoffer van je gedrag omdat je jeschuldig voeld onbegrepen voeld en soms niet weet wat je met jezelf aan moet.
Zodra je het erkend moet je naar de oorzaak zoeken en vaak lukt dat niet alleen en kunnen anderen jou daarbij helpen denkend aan geestelijke gezondsheidszorg.

In belang van jezelf en van de omgeving die het ook vaak zwaar hebben door jou gedragingen(misdragingen)is het belangrijk om er iets aan te doen inshaAllah.

En met behulp van Allah zal je jou emoties beter in de hand kunnen houden inshaAllah waardoor jij meer geliefd zal worden door jou familie naasten en vrienden of vriendinnen.
Er is genoeg te vinden over het gedrag van de moslim zoals deze ahadith dat dit gedrag goed diend te zijn:

Godvrezendheid en een goed karakter zijn de belangrijkste zaken die leiden tot het paradijs. [Tirmidhi]
 
 
 
Personen die eraan lijden, vertonen minstens 3 van de volgende symptomen :

Spierspanning (geassocieerde symptomen : beven, tics, spierzwakte, spierpijn)
Vermoeidheid
Concentratiemoeilijkheden
Prikkelbaarheid
Agitatie, koortsigheid

Slaapstoornissen
Lichamelijke symptomen zoals klamme handen, droge mond, moeilijkheden bij het slikken, zweten, misselijkheid, diarree, hartkloppingen, gevoel van beklemming, duizeligheid.
Het kan in feite gaan om een combinatie van verschillende factoren zoals :

Erfelijkheid : sommige karaktertrekken die versterkt kunnen worden door de manier waarop een persoon geleerd heeft om met moeilijke situaties om te gaan.
Stress : het overlijden van een dierbaar iemand, een ziekte, het verlies van een job, een echtscheiding, maar ook stress veroorzaakt door positieve gebeurtenissen (huwelijk, nieuwe baan) kunnen de aanleiding zijn.
Er zijn verschillende angststoornissen:

Soorten angststoornissenDe grens tussen gewone angst en een angststoornis is moeilijk te trekken. Bang zijn voor slangen is verstandig. Maar wanneer iemand al verstijft bij het zien van een slang op de televisie, is er sprake van abnormale angst. Kenmerkend voor een angststoornis is dat de angst buitensporig is en duidelijk niet realistisch, terwijl de persoon er zoveel last van heeft dat het dagelijks leven er ernstig door wordt belemmerd.

Er bestaan verschillende soorten angststoornissen.
Fobieën

Een fobie is een gerichte angst voor bepaalde dingen, dieren of situaties. Die angst kan gepaard gaan met heftige lichamelijke verschijnselen en paniekgevoelens. De persoon in kwestie weet meestal goed dat zijn angst niet reëel is, maar de angst wint het van het gezonde verstand.

Een fobie gaat vrijwel altijd gepaard met vermijdingsgedrag: fobische mensen gaan de situaties uit de weg waarin ze de angst hebben meegemaakt of waarin ze vrezen de angst te voelen. Daardoor worden ze belemmerd in hun dagelijks functioneren.

Mensen met een fobie hebben ook vaak last van verwachtingsangst: alleen al bij de gedachte dat ze in een beangstigende situatie zullen komen, krijgen ze last van de angstklachten.
Enkelvoudige fobieën

Iemand met een enkelvoudige fobie heeft een buitengewone angst voor één bepaald ding, dier of situatie. Bekende fobieën zijn: hoogtevrees, vliegangst, claustrofobie, angst voor de tandarts en voor spinnen of muizen. Met een enkelvoudige fobie valt vaak goed te leven. Vliegtuigen en slangen zijn immers vrij gemakkelijk te vermijden. Eén op de 10 Nederlanders heeft in meer of mindere mate last van een enkelvoudige fobie.
Hypochondrie

Hypochondrie (ziektevrees) lijkt sterk op een enkelvoudige fobie. Iemand met hypochondrie is bang een ernstige ziekte onder de leden te hebben, ook al kunnen artsen geen enkele afwijking vinden. Veelvuldig, uitgebreid lichamelijk onderzoek in het ziekenhuis helpt niet. De angst dat het dan wel een hele zeldzame ziekte is wordt er eerder door versterkt.
Sociale fobie

Mensen met een sociale fobie (sociale-angststoornis) wekken vaak de indruk extreem verlegen te zijn. Ze voelen zich vooral in (onbekend) gezelschap kritisch bekeken en hebben steeds het gevoel het 'niet goed' te doen. De angst om vreemd gevonden te worden en af te gaan beheerst hun hele doen en laten. Contacten leggen is een groot probleem. Sociale fobieën kunnen op allerlei situaties betrekking hebben, zoals de angst mensen te ontmoeten, te telefoneren, in het openbaar te spreken of in een restaurant te eten. Bijna 8 procent van de Nederlandse bevolking heeft in zijn leven een tijdlang last van een sociale fobie.
Straatvrees

Straatvrees wordt ook wel agorafobie of pleinvrees genoemd. Iemand met straatvrees is bang voor plaatsen waar hij niet gemakkelijk weg kan komen en vreest geen hulp te krijgen als hem plotseling iets overkomt. Op straat of in grote drukke ruimtes voelt zo iemand zich weerloos en doodsbang. Hij kan dan door paniek worden overvallen. Maar straatvrees kan ook optreden zonder angstaanvallen. Mensen met straatvrees durven bijvoorbeeld niet op straat te komen, naar een bioscoop te gaan, of met de bus of trein te reizen. Sommige mensen zijn zo bang dat ze niet alleen thuis durven te zijn. Meer dan 3 procent van alle Nederlanders krijgt in zijn leven ooit straatvreesklachten.
Paniekstoornis

Iemand die een paniekstoornis heeft kan op volkomen onverwachte momenten overvallen worden door grote angst. Ze hebben dan het gevoel de controle over zichzelf te verliezen. De gewaarwording flauw te vallen, dood te gaan of gek te worden is overweldigend. De plotselinge paniek gaat gepaard met angstaanjagende lichamelijke verschijnselen, die het gevoel nog versterken. Een paniekaanval kan overal opkomen, zonder directe aanleiding. In Nederland heeft 4 procent van de mensen wel eens een paniekaanval meegemaakt. Maar er is pas sprake van een paniekstoornis als de angst voor paniekaanvallen het leven gaat beheersen. Bij veel mensen gaat een paniekstoornis samen met straatvrees.
Dwangstoornis

Iemand met een dwangstoornis* (obsessieve-compulsieve stoornis) herhaalt steeds bepaalde handelingen en gedachten. Voorbeelden zijn: de handen wassen, controleren of het gas uit staat, het huis schoonmaken of alle gele stoeptegels tellen, desnoods honderd keer op een dag. De dwanghandelingen en dwanggedachten moeten bescherming bieden tegen een enorme angst en onrust en het gevoel dat er iets vreselijks gaat gebeuren. 1 tot 4 procent van alle Nederlanders krijgt ooit dwangklachten.



*Over dwangstoornissen is in de reeks van het Fonds Psychische Gezondheid een aparte brochure verschenen.



Gegeneraliseerde angststoornis

Mensen met een gegeneraliseerde angststoornis (piekerstoornis) maken zich langere tijd ernstig zorgen over zaken die horen bij het dagelijks leven, zoals geld en gezondheid, terwijl in hun leven objectief gezien alles goed gaat. Zo iemand heeft bange voorgevoelens, gaat piekeren, wordt somber en overbezorgd en kan zich gejaagd en rusteloos gaan voelen. Naar schatting 2 procent van alle Nederlanders heeft in zijn leven last van een gegeneraliseerde angststoornis.

Als eerste dienen wij ons vertrouwen op Allah te stellen.

Hier is een heel mooi uitgelegd artiekel over:

Annas (moge Allah tevreden met hem zijna) heft overgeleverd dat de Profeet (Allahs vrede en zegen zij met hem) zei: Als een man zijn huis verlaat en zegt; Biesmillah Tawakaltoe ala-Allah wa la hauwla wa la koewata illa billah (In de naam van Allah, ik vertrouw op Allah en er is geen macht nog kracht behalve Allah) Dan wordt er voor die man gezegd, Genoeg, je bent op het rechte pad, je hebt alles wat je nodig hebt, je bent beschermd, hierna gaat shaytan plotseling weg en een ander shaytan zegt tegen hem: Hoe moet je bij een man blijven die io het rechte pad is en alles heeft en beschermd is. (Sujuti, Sahih al-Albani)
Wij moeten Allah subhana wa ta aala om bescherming vragen en we moeten echt op Hem vertrouwen en dan zal je merken dat jou angst een deeltje zal verdwijnen en dat je sneller weer dingen kan en durft doen.

Dit gaat stapje voor stapje en je zal af en toe best weer terug kunnen vallen in het oude angstgedrag,maar het zal zeker helpen inshaAllah

En bovenstaand artiekel bevat ook voorbeelden hoe de moslims vroeger hiermee omgingen en hoe ze hun vertrouwen stelden op Allah Subhana wa ta aala



Verder weet bijna iedereen wel dat je de laatste 3 soerahs aan het begin van de dag na fatjr bv en na megrib of isha moet reciteren elk 3 keer.

Ook heeft de ayat el kursie een hele goede uitwerking op jou en je omgeving inshaAllah.
Stel je vertrouwen op Allah subhana wa ta aala beste broeder en zuster.

Weet dat alles qadr Allah is en dat alles voorbestemd is en mocht je dingen hebben meegemaakt wat jou zeer geraakt heeft of meemaken weet dat het slechts beproevingen zijn en een wissing van jou zonden is inshaAllah en dat Allah subhana wa ta aala van jou houd en je daarom beproeft.

Ook kan jezelf veel gaan lezen over beproevingen en je zal op den duur blij zijn en beter je best doen om er goed mee om te gaan en om geduldig en dankbaar te blijven inshaAllah.
Maak oprecht doea vooral na fatjr en isha ik weet sommigen zijn juist bang om dan te bidden en kunnen zich moeilijk vanwege de angsten goed concentreren,maar weet dat dit van sjaitaan is om jou van het gebed te houden dus sta op en doe de lampen aan en maak de woedoe en vraag telkends hulp aan Allah subhana wa ta aala zodat je je gebeden met meer khoeshoe kan verrichten zonder dat je bang bent dat je bv in 1 keeriemand ziet of dat iemand je zomaar aanraakt of dat er zomaar iemand aanbeld of binnenkomt of dat je huis in stort of dat je iemands aanwezigheid voelt terwijl er niemand is in de kamer of in je huis.

Vecht er tegen en je zal overwinnen inshaAllah.
Voldoende slaap is ook heel erg belangrijk,

Somige mensen kunnen dingen gaan inbeelden vaak word dat erger in de avond en kunen waanideeen hebben of krijgen of zeer angstig worden.

Je kan dit een beetje voorkomen zodra je het op voeld komen ga je proberen te slapen of koraan te lezen.
Voldoende rust is heel erg belangrijk daardoor zal je beter functioneren en zullen die gekke gedachtes angsten enz niet zo heel erg extreem kunnen worden.
Wat je kan doen vanwege de tijdsstippen van de gebeden is bv overdag een uurtje te gaan bijslapen of 2 uren.
Voor degenen die niet kunnen uitslapen of een dutje overdag kunnen doen:
Niet alleen zijn in de avonduren en megrib en isha samen bidden en dan direkt gaan slapen en opstaan met fatjr en weer gaan slapen.

Voldoende ontspanning:
Hoe vaak zijn angstige personen wel niet gespannen?sommigen dag en nacht sommigen 12 uur sommigen 10 uren.
Dit is ook een factor waardoor het erger kan worden.

Bedenk dus goed wat jou ontspand en waar jij even je gedachtes van de wereldlijke zorgen los kan laten en waardoor je even aan andere dingen kan gaan denken,leuke dingen bv.
Zodra jij dus voeld dat je emoties niet meer aankan dus een woede uitbarsting gaat krijgen of een enorme huilbui stap je uit de situatie en loop je weg en ga je iets doen wat jou ontspand.
Hoe meer jij tijd vrij maakt voor jezelf hoe beter jij,en hoe meer jij,met je emoties om kan gaan inshaAllah.
Onthoud wel dat ontspanning niet ten kostte moet gaan van de gebeden, het koraan lezen, reciteren,doeas,kennis opdoen enz,wat ook een ontspanning hoord te zijn.

Hier is nog de link naar de disfunctionele schemas om zaken te verduidelijken
viewtopic.php?f=28&t=24491

Moge Allah mij vergeven op fouten in bovenstaande stukken amin.

en iedereen mag mij verbeteren waar het nodig is inshaAllah.

Wa Aleykoum Salaam
Jullie oegtie fi dien

Geen opmerkingen:

Een reactie posten