zaterdag 9 april 2011

Reportage uitzetten asielzoekers: kinderen fouilleren voor vertrek

Reportage uitzetten asielzoekers: kinderen fouilleren voor vertrek





8 april 2011


Woensdagnacht zijn 38 uitgeprocedeerde asielzoekers naar Irak uitgezet. Onder hen 17 kinderen. De Volkskrant volgde de terugtocht. '**** you allemaal, **** Nederland.'

Een jongen wordt gefouilleerd voor het vertrek. © Joost van den Broek/ de Volkskrant

Vandaag worden ze uitgezet. Zes gezinnen, uitgeprocedeerd. Plus twaalf individuele deportees, zoals de vreemdelingen in het internationale verkeer heten. Het is niet de eerste keer dat Nederland een groep Irakezen uitzet met een overheidsvlucht, wel de eerste keer dat er kinderen meegaan. Het zijn er zeventien.



Overmacht aan marechaussees



Voor hun celdeuren staat een overmacht aan marechaussees. In de gang liggen bodycuffs klaar, handboeien van klittenband en textiel. Humane handboeien. Er is ook een humaan gezichtsmasker, als er iemand gaat spugen of bijten. De dag ervoor hebben de marechaussees nog geoefend met het fixeren van een persoon in maximale weerstand.



Maar er is geen weerstand; kalm komen de vaders, moeders, zonen en dochters uit hun cellen. Kalm en gespannen. Ook de marechaussees zijn gespannen. Het is niet leuk, zeggen ze, maar het moet gebeuren. Niemand is blij met de reis vandaag.

'Heb respect voor deze mensen', had de commandant van de marechaussees gezegd tijdens de briefing van zijn groep. 'Deze mensen hebben lang gedacht een bestaan in Nederland op te kunnen bouwen.'



Hij zei ook: 'Wees beducht voor scheermesjes, die ze weleens verstoppen in hun schoenzolen.'



Humaan en respect



Veelvuldig vallen de woorden 'humaan' en 'respect', tijdens de reis. Aan alles is gedacht. Naast de vliegtuigtrap liggen judomatten om opstandige vreemdelingen niet te verwonden, als ze tegen de grond worden gewerkt. Er is een arts, een tolk, een geestelijk verzorger. Er zijn ambtenaren die een nieuw asielverzoek kunnen beoordelen, er is een lid van de overheidscommissie die toezicht houdt op uitzettingen. Er is speelgoed: kleurboeken met kleurtjes, vliegtuigjes van schuimkarton.



Aan alles is gedacht, en toch staan daar drie jongetjes met hun gezicht naar de muur, armen gespreid, als in een politiefilm. Ze worden gefouilleerd. Ze zijn niet crimineel, ze worden enkel uitgezet. Het is geen film, het is de uiterste consequentie van het vreemdelingenbeleid.

Volkskrant

Geen opmerkingen:

Een reactie posten