vrijdag 8 april 2011

Avondmens wil van ochtendsamenleving af

Avondmens wil van ochtendsamenleving af


De ochtendmens heeft het maar makkelijk in onze samenleving. Maar voor de avondmens is het een ander verhaal: kans op hart- en vaatziekten vanwege chronisch slaaptekort. Hier wil de B-society iets aan doen

Bron: jessica.hawkins11 (Flickr.com)
Maar liefst 25% van de bevolking is een avondmens. Ze komen 's morgens niet op gang, maar zijn in de avonduren niet te stoppen. Maar er ligt gevaar op de loer voor de avondmens, aldus chronobioloog Marijke Gordijn van de Rijksuniversiteit Groningen: "Avondmensen functioneren slechter door hun tekort aan slaap en dat geeft allerlei risico’s. Door het slaaptekort maken ze ’s ochtends sneller fouten. Bovendien liggen er ziektes op de loer. Zo hebben mensen met een chronisch slaaptekort een verhoogde kans op maag- en darmklachten en hart- en vaatziekten." Organisatie de B-society pleit daarom voor een B-economie, met de mogelijkheid om de tijd naar ieders eigen biologische klok in te delen.

Weg met de ochtend-samenleving

De B-society is een initiatief van de Deense Camilla Kring. Tijdens haar PhD onderzoek naar de 'work-life balance' van technici aan de Technische Universiteit van Denemarken, ontdekte zij dat er meer avondmensen dan ochtendmensen zijn en dat de samenleving volledig is ingericht op deze laatste groep. Dit besef deed haar besluiten om in december 2006 de B-Samundet op te richten: een non-profit organisatie met als doel ruimte maken voor de avondmens in onze samenleving

De B-Samfundet is zo succesvol dat er nu ook een Nederlandse tak is opgericht: de B-society. Mede-oprichter, ex-installatiemonteur Erwin van Tongeren, vertelt dat hij door zijn biologische klok in de ziektewet belandde. "Ik werkte eerst parttime en deed alle klussen 's middags. Dat ging prima. Maar vanaf het moment dat ik fulltime ging werken, kreeg ik last van oververmoeidheid en gewrichtsklachten. Ik trok het fysiek gewoon niet en had concentratieproblemen. Dat lag echt aan het vroege beginnen." Nu wil hij af van het keurslijf van de ochtendmens-samenleving: "Wij willen dat mensen kunnen werken op tijdstippen dat ze het beste presteren. Bedenk eens hoeveel groter de productiviteit dan zou zijn!"

Het nieuwe werken



De B-Society heeft als focus Het Nieuwe Werken. Werknemers krijgen meer ruimte om hun werktijden flexibel in te delen. Toch werkt dit niet altijd optimaal voor een avondmens. Want wat hebben ze eraan als ze nog steeds om zeven uur moeten opstaan om de kinderen naar school te brengen? De B-Society wil dat scholen later beginnen en dat winkels langer open zijn. Daarnaast willen ze ook de zomertijd afschaffen.

Maar voor het zover is, kunnen avondmensen alleen aan symptoombestrijding doen. "In plaats van de wereld aanpassen aan jouw ritme, kun je ook proberen jouw ritme aan te passen aan de wereld", aldus Gordijn. Bijvoorbeeld door het gebruik van apparaten zoals de Wake-up Light of het innemen van melatonine, een hormoon dat de biologische klok verzet."



Bron: depers.nl, b-society.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten