zondag 16 mei 2010

Het verrichten van inspanningen om onze gevangen te bevrijden

Uit de Aankomende Serie van At-Tibyan Publicaties:

39 Manieren om de Jihaad te Dienen en Eraan te Participeren
Het Verrichten van Inspanningen om onze Gevangenen te Bevrijden
Door Shaykh Sulaymaan Al-‘Ulwaan

Moge Allah ‘Azza wa Jal zijn vrijlating bespoedigen…
Uit het Boek: “Amerika en de Gevangenen.”

Bron: At-Tibyan Publicaties
Vertaald door Oum Dujanah
]
En dit is één van de Islamitische verplichtingen en rechten die vervuld moeten worden met betrekking tot de Islamitische gevangenen.
En de Islaam heeft het bevrijden van haar gevangenen uit de handen van de vijanden geboden. Dus, wanneer een Moslim gevangen wordt genomen in de handen van de vijand, dan wordt het een verplichting voor de Moslims om alle mogelijke middelen te besteden en alle mogelijke inspanningen te verrichten om hen te bevrijden, zelfs als dat betekent dat men moet strijden. Indien de Moslims niet in staat zijn om te strijden, dan moeten zij het losgeld voor hen betalen, omdat de Profeet, salla Allahu ‘alayhi wa sallam, heeft gezegd:
“Bevrijd de Gevangene, voed de hongerige en bezoek de zieke.”
 [Overgeleverd door Imaam Al-Bukhaari, rahimahu Allah]

Het is ook overgeleverd door Imaam Al-Bukhaari, rahimahu Allah, dat Abu Juhayfah, radiya Allahu ‘anhu, heeft gezegd:
 “Ik zei tegen ‘Ali (radiya Allahu ‘anhu wa karrama Allahu wajhah): “Heb jij enige openbaringen afgezien van wat er in het Boek van Allah (‘Azza wa Jal) staat geschreven?” Hij (radiya Allahu ‘anhu wa karrama Allahu wajhah) zei: “Bij Allah!, ik heb daar geen kennis over, behalve dat het het begrip is dat Allah (‘Azza wa Jal) een man schenkt met betrekking tot de Quraan en wat er in deze papieren geschreven staat.” Dus vroeg ik: “En wat staat er in die papieren geschreven?” Hij (radiya Allahu ‘anhu wa karrama Allahu wajhah) zei: “Bevrijd de gevangenen en dood geen Moslim voor een ongelovige.” “
 En Ibn ‘Abbaas, rahimahu Allah, leverde over dat ‘Umar, radiya Allahu ‘anhu, zei:
 “Elke gevangene de zich in de handen van de vijand bevindt, het losgeld om hem te bevrijden zal betaald worden uit de Schatkist van de Moslims.” [Overgeleverd door Ibn Abi Shaybah, rahimahu Allah, in zijn Musannaf, 6/497]

Ibn Abi Shaybah, rahimahu Allah, leverde ook over dat ‘Umar, radiya Allahu ‘anhu, zei:

“Het bevrijden van een Moslim uit de handen van de ongelovigen is mij liever dan het gehele Arabische Schiereiland.”

[Overgeleverd in Musannaf, 6/496]
En vele Islamitische leiders uit het verleden hebben een ongekende heldhaftigheid laten zien in het bevrijden van de gevangenen en in het afweren van de handen van hun onderdrukkers, zoals Al-Hakam Ibn Hishaam, rahimahu Allah, de leider van de Moslims in Spanje.

Toen hij hoorde dat een Moslimvrouw als slavin was genomen en hem persoonlijk had geroepen om haar te komen redden, verzamelde hij zijn leger, maakte hij het gereed, trok hij erop uit naar de landen van de Europeanen in het jaar 196 na de Hijrah, en bleef hij hen slachten in hun landen en veroverde hij vele vestingen en veroorzaakte hij grote vernietiging terwijl hij ernaar toe werkte haar te redden.

]Hij doodde ook veel van hun mannen, nam veel van hun vrouwen als slavinnen, verzamelde enorme hoeveelheden oorlogsbuit en richtte zich daarna tot het deel van het land waar de vrouw werd vastgehouden totdat zij uiteindelijk werd bevrijd. Toen keerde hij als overwinnaar terug naar Cordoba.


En toen Al-Mansuur Ibn Abi ‘Aamir, rahimahu Allah, terugkeerde van één van zijn veldslagen in Noord-Spanje, kwam een Moslimvrouw hem tegemoet aan de stadspoorten van Cordoba en zei tegen hem: “Mijn zoon wordt gevangen gehouden door de Christenen! U moet hem bevrijden!” Dus Al-Mansuur, rahimahu Allah, trad niet toe tot Cordoba, hij keerde echter met zijn leger terug naar de plaats waar hij zojuist vandaan was gekomen en vertrok om deze gevangene te bevrijden.
En de geschiedenis van de waarheidsgetrouwe Moslims is gevuld met zulke verhalen. Waarlijk, dit is waarheidsgetrouwheid en rechtschapenheid en oprechtheid.

Dit waren de heersers die zouden werken voor hun volk, zelfs ten koste van hun troon, en die zouden leven via het leed van hun volk en die van streek zouden raken door wat dan ook hun land en hun volk van streek maakte.

Dus voor hun gelijke zouden de werkers moeten werken en zouden de concurrenten moeten concurreren.
En het bevrijden van onze gevangenen is één van de duidelijkste Islamitische kwesties en de bewijzen hiervoor zijn wijd verspreid en welbekend en de Geleerden zijn het erover eens en onder de Moslims bestaat hierover consensus.
[Uit de Aankomende Serie van At-Tibyan Publicaties: “39 Manieren om de Jihaad te Dienen en Eraan te Participeren” en geciteerd uit “Amerika en de Gevangenen” van Shaykh Sulaymaan Al-‘Ulwaan, moge Allah ‘Azza wa Jal zijn vrijlating bespoedigen, .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten