vrijdag 16 oktober 2009

Verwerking van schokkende gebeurtenissen door volwassenen

Tips en informatie



Verwerking van schokkende gebeurtenissen door volwassenen


Geconfronteerd worden met een schokkende gebeurtenis laat niemand onberoerd. Niemand is er echt op voorbereid. En 찼ls het gebeurt, kan dat ingrijpende gevolgen hebben. De emotionele en lichamelijke reacties kunnen hevig zijn. Hier kunt u meer lezen over het verwerken van een schokkende gebeurtenis. Het is bedoeld voor direct betrokkenen, maar ook voor hun partner, familie of vrienden.

Tijdens en vlak na de gebeurtenis


Hoe ernstig zijn de psychische gevolgen van een schokkende gebeurtenis? Dat hangt er onder meer van af, of je het voor eigen ogen hebt zien gebeuren, 처f dat je achteraf met de gevolgen bent geconfronteerd. Op het moment zelf en direct daarna reageren de meeste mensen als vanzelf, zonder erbij na te denken. Je schakelt als het ware de 'automatische piloot' in. Dit zorgt ervoor dat je geen domme of gevaarlijke dingen doet. Het stelt mensen in staat de situatie zo goed mogelijk door te komen en te overleven. Je sluit je gevoelsmatig af. De 챕챕n voelt zich onwerkelijk en anders dan normaal of heeft het idee naar een film te kijken. De ander voelt juist niets en staat verstijfd als aan de grond genageld. Sommigen raken in paniek of kunnen gevoelens van woede niet onderdrukken. Als de eerste schok voorbij is, ontstaat er meestal eerst ongeloof en verbijstering. Daarna komen vaak heftige reacties zoals angst, boosheid, verdriet, trillen of beven. De duur van deze reacties kan vari챘ren van een paar minuten bij de 챕챕n, tot een paar uur of zelfs meerdere dagen bij een ander. Wat zijn normale reacties?


er actief mee bezig blijven

moeilijk kunnen geloven wat er gebeurd is

in gedachten steeds met de gebeurtenis bezig zijn of er juist niet aan willen denken

de plaats van de gebeurtenis vermijden, of steeds weer opzoeken

zich momenten tijdens de schokkende gebeurtenis niet kunnen herinneren

geirriteerd of zonder reden boos zijn

schrikachtig, overbezorgd of angstig zijn; neerslachtig zijn

geen fut meer hebben en weinig belangstelling

zich kwetsbaar voelen

zich moeilijk kunnen concentreren - thuis, op het werk of op school

(zichzelf) verwijten maken


Verschillende reacties


De reacties na een schokkende gebeurtenis verschillen van persoon tot persoon. Hieronder volgen een aantal klachten die kunnen optreden. Het zijn normale reacties die nodig zijn om een abnormale gebeurtenis te verwerken. Zie ook de opsomming in het kader.

Alles opnieuw beleven

De indruk die een gebeurtenis nalaat kan z처 sterk zijn, dat die later als het ware opnieuw beleefd wordt. Dit kan zelfs lange tijd erna. De een beleeft 's nachts opnieuw wat er gebeurd is in dromen of nachtmerries. De ander neemt steeds levendige beelden waar, of geluiden of geuren, met alle bijbehorende emoties. Het opnieuw beleven van de gebeurtenis kan leiden tot veel spanning en angst. Verjaardagen van de gebeurtenis of van overleden betrokkenen kunnen bijvoorbeeld heftige emoties losmaken. Ook wanneer er een 찼ndere aangrijpende gebeurtenis plaats vindt of op televisie wordt getoond, kan herbeleving van de eigen ervaringen teweegbrengen.


Ontkennen


Veel mensen doen alsof er eigenlijk niets is gebeurd of proberen de gebeurtenis te vergeten. Ze gaan daarom alle herinneringen uit de weg. Sommige mensen vermijden bijvoorbeeld situaties die lijken op die waarin de schokkende gebeurtenis plaatsvond. Dit vermijden kan nodig zijn om de vreselijke ervaring stukje bij beetje te verwerken. Er zijn ook mensen die zich gaan afsluiten voor anderen. Dat geeft een eenzaam en wanhopig gevoel. Soms voelen ze juist helemaal niets. De toekomst lijkt dan somber en uitzichtloos.



Spanningen en andere psychische gevolgen


Een schokkende gebeurtenis brengt vaak veel stress en spanning teweeg. Mensen worden prikkelbaar, argwanend of schrikachtig of kunnen niet meer slapen. Ook geheugenproblemen en moeite met concentreren kunnen voorkomen. Huilbuien, een gevoel van onwerkelijkheid en het leven niet meer aankunnen, machteloosheid, zinloosheid, een uitgeblust gevoel, boosheid: het zijn allemaal natuurlijke uitingen van spanningen na een ingrijpende, schokkende ervaring. Ook relaties kunnen onder druk komen te staan. Soms krijgen betrokkenen het gevoel dat ze te weinig of op verkeerde momenten aandacht krijgen of dat ze anderen te weinig aandacht geven.


Lichamelijke klachten


Soms uiten psychische gevolgen zich in lichamelijke klachten zoals slapeloosheid, misselijkheid, lusteloosheid, een beklemd gevoel, ademhalingsmoeilijkheden of een koud en verdoofd gevoel.



Praten helpt!


Het is belangrijk om uw gevoelens en gedachten niet op te kroppen, hoe geschokt of geschrokken u misschien ook bent. Houd uw gevoelens en gedachten niet voor uzelf, maar praat erover. Door u te uiten kunt u (letterlijk) de druk die de betrokkenheid bij een gebeurtenis geeft kwijtraken of verwerken.

Onderstaande tips kunnen u wellicht helpen bij het verwerken:


Schrijf op wat er allemaal gebeurd is en welke gevoelens daarbij loskwamen.


Praat met anderen die hetzelfde hebben meegemaakt. Het helpt om te weten wat er precies is gebeurd en om te weten dat ook anderen moeite hebben alles te verwerken.


Huilen lucht op. Het is beter om uw gevoelens te uiten dan te vechten tegen uw tranen.


Pak beetje bij beetje de vertrouwde routine van elke dag weer op en wees actief.


Door afleiding te zoeken en anderen te helpen, kunnen veel mensen de schok een beetje opvangen.


Alcohol helpt niet, integendeel. Medicijnen kunnen soms wel even helpen maar lossen niets op. Overleg hierover altijd met uw huisarts.


Hulp vragen


Een verwerkingsproces kost tijd en inspanning. Veel mensen vinden steun in hun directe omgeving. Normaal is dat de reacties op aangrijpende ervaringen na verloop van tijd afnemen. Soms blijft een schokkende gebeurtenis iemand nog lang in de greep houden.



Het kan zijn dat u na twee tot drie maanden nog steeds last heeft van wat er gebeurd is en dat de klachten niet verminderen. Het is dan raadzaam professionele hulp in te schakelen. Dat kan ook wanneer u zich zorgen maakt over iemand in uw omgeving. Neem dan contact op met uw huisarts of een andere hulpverlener, zoals een maatschappelijk werker of een imaam. Wanneer dat nodig is kunnen zij voor meer specialistische hulp verwijzen naar andere instanties.



Deze tekst komt uit de folder 'Na de schok de draad weer oppakken; informatie voor volwassenen die te maken hebben gehad met een schokkende gebeurtenis'. Uitgave: GGZ Drenthe - Bureau Preventie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten