maandag 12 oktober 2009

Omtrent PTTS

Omtrent: PTSS
Een cirkel die zich ingroeft

Zomaar in gedachten terugkeren naar het traumatiserende voorval doe je beter niet. Het betekent een mogelijke versterking van alle traumatiserende gevolgen. Je draait jezelf dan in een cirkel die zich steeds dieper ingroeft. Wat we met deze indicatie beogen is het tegendeel hiervan, namelijk: een hulp voor jou om deze cirkel om te vormen in een spiraal naar de buitenkant van het probleem toe dat jou momenteel in de ban heeft.

Opnieuw vertrouwen

Een ernstig psychisch trauma kan veroorzaken dat je het vertrouwen in je omgeving, in jezelf en in het leven in het algemeen verliest. Dan heb je ook en vooral hulp nodig om dit vertrouwen opnieuw te verwerven. Dat kan niemand voor jou doen in jouw plaats. Je kan het trauma niet vergeten, hoogstens verdrukken of 'wegsnijden uit jezelf'. Dat is zeker niet de beste oplossing. Door het te verdrukken of weg te snijden, bekom je een bijkomend ernstig psychisch litteken.
Een groei naar meer leven

Het is uitgesloten helemaal terug te keren naar je leven voor het trauma plaatsvond. Dat is ook niet erg, als je bedenkt dat het leven altijd verandering inhoudt. In het beste geval betekent deze verandering een groei naar meer leven, meer bevrediging, meer jezelf-zijn. We hopen dat dit zelfs in deze situatie voor jou uiteindelijk mogelijk is. Het trauma heeft voor jou heel wat overhoop gehaald. Het is aan jou te proberen om de stukken terug bij elkaar te brengen op een nieuwe en originele manier zodat je er uiteindelijk sterker en rijper uit komt.

Met volle zeilen naar een toekomst met geluk

Blijf niet te anker bij of rond het trauma, maar zet opnieuw volle zeilen naar een toekomst die voor jou nog heel wat geluk in petto heeft. Als je de symbolische verhalen van deze indicatie jou kan laten raken, dan heb je een mogelijkheid om z챕lf voor heel wat wind in je zeilen te zorgen.


“Heling van binnenuit is ALTIJD een effectieve hulp!”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten