zondag 4 oktober 2009

Veel gestelde vragen klik op de link

http://www.kinderontvoering.org/index.php?special=veelgesteldevragen

Veel gestelde vragen
Internationale kinderontvoering

Wat is internationale kinderontvoering?


Wat is internationale kinderontvoering?

Er is sprake van internationale kinderontvoering als een kind ongeoorloofd naar een ander land wordt overgebracht of daar ongeoorloofd wordt vastgehouden door een ouder. Ongeoorloofd betekent in strijd met het gezagsrecht van het land waar het kind zijn gewone verblijfplaats had, of zonder toestemming van de andere ouder.

Het belangrijkste verdrag dat ziet op internationale kinderontvoering is het Haags Kinderontvoeringsverdrag 1980. Dit verdrag is van toepassing op kinderen jonger dan 16 jaar.

Download de volledige tekst van het:
Haags Kinderontvoeringsverdrag 1980



Mijn kind is ontvoerd, waar kan ik terecht voor hulp?


Mijn kind is ontvoerd, waar kan ik terecht voor hulp?

Als uw kind ontvoerd is dan kan het Centrum IKO u informatie en advies geven over internationale kinderontvoering. Wij kunnen u begeleiden en indien nodig, u doorverwijzen naar een advocaat of andere organisatie of instelling.

Daarnaast kunt u contact opnemen met de politie. Of u aangifte doet of alleen een melding van vermissing maakt is afhankelijk van uw situatie. Ook kunt u contact opnemen met de Nederlandse Centrale autoriteit. U kunt bij hen een teruggeleidingsverzoek indienen.

Neem contact op met het Centrum IKO om uw situatie te bespreken en om te kijken welke stappen u kunt ondernemen.



Pleeg ik een strafbaar feit als ik mijn kind mee neem naar mijn eigen land of een ander land?


Pleeg ik een strafbaar feit als ik mijn kind mee neem naar mijn eigen land of een ander land?

Het kan strafbaar zijn. Het hangt af van de rechtsregels van het land van waar u het kind meeneemt.

In Nederland is onttrekking aan het gezag strafbaar (art. 279 Wetboek van Strafrecht). Als u zonder gezag of bij gezamenlijk gezag zonder toestemming van de ouder of de rechter uw kind meeneemt naar uw eigen land of een ander land, dan pleegt u een strafbaar feit. Hoewel het geen kinderontvoering lijkt, is dit juridisch gezien wel het geval.

Of kinderontvoering in het andere land strafbaar is daarvoor kunt u contact opnemen met een advocaat in dat land. Het Centrum IKO heeft contact met advocaten die ervaring hebben met internationale kinderontvoeringszaken. Mocht u een advocaat nodig hebben, neem dan contact met ons op.

Voor meer informatie ga naar: U bent met uw kind teruggekeerd naar Nederland.



Is onderduiken met mijn kind een goed idee?


Is onderduiken met mijn kind een goed idee?

Onderduiken is voor een kind een onwenselijke situatie. Het geeft angst en onzekerheid voor een onbepaalde periode.
Samen met de partner eruit komen is het beste voor uw kind. Indien u er samen niet uitkomt of informatie hierover wilt, neem contact op met het Centrum IKO.




Centrum IKO

Zijn er bij het Centrum IKO advocaten werkzaam die ervaring hebben met internationale kinderontvoeringszaken?


Zijn er bij het Centrum IKO advocaten werkzaam die ervaring hebben met internationale kinderontvoeringszaken?

Bij het Centrum IKO zijn juristen werkzaam, geen advocaten. Wij hebben wel contact met advocaten die ervaring hebben met internationale kinderontvoeringszaken, zowel in Nederland als het buitenland. Mocht u een advocaat nodig hebben, neemt u dan contact met ons op voor een advocaat in uw regio.



Wat kan het Centrum IKO voor mij betekenen?


Wat kan het Centrum IKO voor mij betekenen?

Bij het Centrum Internationale Kinderontvoering zijn juristen werkzaam. Zij bieden actuele informatie, advies en begeleiding aan ouders, overige betrokkenen en aan degenen die vanuit hun werk in aanraking komen met een (dreigende) internationale kinderontvoering. Wij geven algemene informatie over zaken die met internationale kinderontvoering te maken hebben en specifieke informatie en advies gericht op uw persoonlijke situatie. Deze informatie is onpartijdig.

Telefoongesprekken en contacten zijn strikt vertrouwelijk. Wij houden ons aan de wetgeving op de privacy.

Wij treden niet op als procesvertegenwoordiger of advocaat. Wel kunnen wij u begeleiden en indien nodig doorverwijzen naar een advocaat of bemiddelaar.
Neemt u hiervoor contact met ons op.


Centrale Autoriteit

Ik heb een brief van de Centrale autoriteit ontvangen, wat nu?


Ik heb een brief van de Centrale autoriteit ontvangen, wat nu?

In deze brief wordt u verzocht tot vrijwillige terugkeer van uw kind naar het land van waar het is meegenomen of tot een internationale omgangsregeling. Het verzoek is meestal gebaseerd op het Haags Kinderontvoeringsverdrag. Bij beide verzoeken is het raadzaam om contact op te nemen met een advocaat die ervaring heeft met kinderontvoeringszaken en om contact op te nemen met het Centrum IKO om uw situatie te bespreken.

Voor een ervaren advocaat in kinderontvoeringszaken in uw buurt, kunt u contact opnemen met het Centrum IKO. Wij hebben contact met advocaten zowel in Nederland als in het buitenland.



Waarin verschilt de Centrale autoriteit van het Centrum IKO?


Waarin verschilt de Centrale autoriteit van het Centrum IKO?


Centrum IKO

Organisatie
Het Centrum IKO is een onafhankelijk landelijk centrum opgericht in januari 2006 door Stichting De Ombudsman in samenwerking met Defence for Children International Nederland, Stichting Lawine en Stichting Gestolen Kinderen. Het Centrum IKO heeft zijn deuren op 1 juni 2006 geopend. Het Centrum ondersteunt ouders en overige betrokkenen die in aanraking komen met een (dreigende) internationale kinderontvoering. De organisatie bestaat uit juristen en vrijwilligers.

Werkterrein
Het Centrum IKO is gespecialiseerd in internationale kinderontvoeringszaken, waarin één van de ouders de ontvoerder is.

De juristen die werkzaam zijn bij het centrum beantwoorden vragen op het gebied van internationale kinderontvoering en aanverwante onderwerpen zoals:
Dreigende internationale kinderontvoering
Uitgevoerde internationale kinderontvoering
Toestemming voor vertrek
Internationale omgangsregeling

Daarnaast kan het Centrum IKO u doorverwijzen naar advocaten en andere relevante professionals.

Werkwijze
De juristen bieden actuele informatie, advies en begeleiding aan ouders, overige betrokkenen en aan degenen die vanuit hun werk in aanraking komen met een (dreigende) internationale kinderontvoering. Deze informatie is onpartijdig.

Daarbij hanteren wij de volgende uitgangspunten:
Het belang van het kind staat voorop
Het kind heeft recht op omgang of contact met beide ouders
Beide ouders zijn verantwoordelijk voor het zoeken naar oplossingen over gezag en omgang die recht doen aan het kind en die leefbaar zijn voor beide ouders
Het kind ontvoeren naar een ander land is niet de oplossing in het conflict tussen de ouders
Het Centrum IKO helpt u de belangrijkste termen te begrijpen die op het gebied van internationale kinderontvoering van belang zijn. Wij wijzen u op de verschillende mogelijkheden die het recht u geeft en ook om tot een oplossing te komen voor uw probleem. Wij begeleiden u in uw situatie.
Het Centrum IKO is voor vragen van maandag tot en met vrijdag bereikbaar van 9.30 tot 16.30 uur. Voor noodgevallen zijn wij 24 uur per dag bereikbaar.


De Centrale Autoriteit

Wat is de Centrale autoriteit?
De Centrale autoriteit is de instantie die is aangewezen om de verplichtingen van Nederland onder het Haags Kinderontvoeringsverdrag uit te voeren en na te komen. In Nederland is de minister van Justitie aangewezen als Centrale autoriteit.
Daarnaast geeft de Centrale autoriteit ook uitvoering aan de verplichtingen onder de Europese Verordening Brussel II bis en het Haags Kinderbeschermingsverdrag.

De werkzaamheden van de Centrale autoriteit hebben dan ook betrekking op voornamelijk de volgende onderwerpen:
internationale kinderontvoering, zowel ontvoeringen naar Nederland als naar het buitenland;
internationale omgangsregelingen, zowel uitvoerbaar in Nederland als in het buitenland;
het laten erkennen en uitvoerbaarverklaren van Europese omgangs- en gezagsuitspraken in Nederland als ook Nederlandse uitspraken binnen de Europese Unie;
het doen van zorgmeldingen in het kader van kinderbescherming.
Daarnaast kan de Centrale autoriteit ouders adviseren in internationale gezags- en omgangskwesties of hen doorverwijzen naar advocaten en andere instanties die bij de zaak kunnen assisteren.De Centrale autoriteit heeft daarvoor dagelijks een telefonisch spreekuur van 10.00 tot 12.00 uur en van 14.00 tot 16.00 uur. Het telefoonnummer is +31 (0)70 3706252.

Organisatie
De Centrale autoriteit is werkzaam binnen het ministerie van Justitie bij de Directie Justitieel Jeugdbeleid, afdeling Juridische en Internationale Zaken. Zij vertegenwoordigt de Minister van Justitie bij het uitvoeren van haar werkzaamheden. De taken en bevoegdheden van de Centrale autoriteit zijn vastgelegd in de Uitvoeringswet Verdragen inzake internationale ontvoering van kinderen. Deze wet is op 2 mei 1990 tot stand gekomen. Bij de Centrale autoriteit zijn drie juristen, twee medewerkers en een administratieve ondersteuner werkzaam.

Hoe werkt de Centrale autoriteit?
De Centrale autoriteit behandelt verzoeken van ouders tot terugkeer van het kind naar de gewone verblijfplaats of tot het doen vaststellen van een internationale omgangsregeling. Bij uitgaande zaken, assisteert zij een verzoekende ouder bij het compleet maken van zijn of haar verzoek, zodat het doorgestuurd kan worden naar de Centrale autoriteit van het land waar het kind zich bevindt. Zij houdt vervolgens de ouder op de hoogte van alle ontwikkelingen van zijn of haar zaak.
Bij inkomende verzoeken, als een verzoek uit het buitenland binnenkomt bij de Centrale autoriteit, neemt de Centrale autoriteit het verzoek in behandeling en controleert zij of het verzoek compleet is. Zij zal vervolgens de ouder die zich in Nederland bevindt op de hoogte stellen van het verzoek van de andere ouder. Ook zal zij proberen om beide ouders tot een minnelijke regeling te bewegen. Als dit niet lukt, zal zij namens de verzoekende ouder een verzoek tot terugkeer of een verzoek tot het doen vaststellen van een internationale omgangsregeling aan de rechtbank moeten voorleggen. De rechtbank zal dan beslissen of het verzoek van de verzoekende ouder wordt toegewezen. De Centrale autoriteit is dan tot slot verantwoordelijk voor de tenuitvoerlegging van de gerechtelijke uitspraak.
De Centrale autoriteit hanteert bij het behandelen van de bij haar binnengekomen verzoeken dezelfde uitgangspunten als het Centrum IKO. Daarnaast dient zij ook op grond van het Verdrag en de Verordening de zaken met de nodige spoed te behandelen.


Dreiging en preventie

Is onderduiken met mijn kind een goed idee?


Is onderduiken met mijn kind een goed idee?

Onderduiken is voor een kind een onwenselijke situatie. Het geeft angst en onzekerheid voor een onbepaalde periode.
Samen met de partner eruit komen is het beste voor uw kind. Indien u er samen niet uitkomt of informatie hierover wilt, neem contact op met het Centrum IKO.



Kan ik mijn kind laten signaleren om een ontvoering te voorkomen?


Kan ik mijn kind laten signaleren om een ontvoering te voorkomen?

Als uw kind nog niet is ontvoerd, is het niet mogelijk om uw kind te laten signaleren.

Als uw kind is ontvoerd, is het mogelijk om uw kind te laten signaleren. Een signalering wordt door de politie afgegeven. U dient daarvoor aangifte te doen bij de politie waardoor de politie een signalering van uw kind kan uitdoen.



Ik heb een vermoeden dat mijn partner mijn kind naar het buitenland wil ontvoeren, wat kan ik doen?


Ik heb een vermoeden dat mijn partner mijn kind naar het buitenland wil ontvoeren, wat kan ik doen?

Als u het vermoeden heeft dat uw partner uw kind naar het buitenland wil ontvoeren, zijn er een aantal stappen die u kunt nemen.

Klik voor de te nemen stappen op: Stappen om kans op ontvoering te verkleinen

Klik voor meer informatie op: Uw kind dreigt meegenomen te worden

U kunt altijd contact opnemen met het Centrum IKO om uw situatie te bespreken.


Omgang en bezoek

Ik wil met mijn kind op vakantie naar de andere ouder in het buitenland. Bestaat er een kans dat mijn kind en ik niet meer terugkeren naar Nederland?


Ik wil met mijn kind op vakantie naar de andere ouder in het buitenland. Bestaat er een kans dat mijn kind en ik niet meer terugkeren naar Nederland?

De mogelijkheid bestaat. Het is afhankelijk van uw situatie en van de rechtsregels van het land. Neem voor informatie en uitleg over uw situatie contact met ons op.



Ik wil contact of omgang met mijn kind in het buitenland, hoe regel ik dat?


Ik wil contact of omgang met mijn kind in het buitenland, hoe regel ik dat?

U kunt contact opnemen met de Nederlandse Centrale Autoriteit en een verzoek tot internationale omgang indienen om een internationale omgangsregeling te krijgen met uw kind. Voor de indiening van het verzoek moet u een aanvraagformulier invullen. Dit formulier kunt u hier downloaden.

Formulier: Indiening aanvraag internationale omgangsregeling DOWNLOAD

De centrale autoriteiten hebben de verplichting om samen te werken en ervoor te zorgen dat het omgangsrecht op goede wijze kan worden uitgeoefend. Zij kunnen een gerechtelijke procedure instellen tot het bevorderen, regelen of beschermen van het internationale omgangsrecht.


Instellingen

Wat kan de politie voor mij betekenen?


Wat kan de politie voor mij betekenen?

De politie kan als er sprake is van een (dreigende) internationale kinderontvoering verschillende dingen voor u doen. Bijvoorbeeld een aangifte opnemen van onttrekking aan het gezag of een aantekening maken in het dagrapport van een dreigende ontvoering. Meer informatie hierover en wat de gevolgen zijn vindt u op: Politie.



Wat kan een ambassade/consulaat voor mij betekenen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten