zondag 4 oktober 2009

Zwaardere straffen voor kinderontvoering

ZWAARDERE STRAFFEN VOOR KINDERONTVOERING




DEN HAAG (GPD) - Het ontvoeren van kinderen naar het buitenland wordt zwaarder bestraft. Een wetsvoorstel om de strafmaat op te trekken van zes jaar naar negen jaar gaat vermoedelijk nog deze week naar de Tweede Kamer.

Jaarlijks worden ongeveer 120 Nederlandse kinderen naar het buitenland ontvoerd. In de meeste gevallen is de dader de vader die na een echtscheiding de kinderen meeneemt naar zijn land van herkomst. Moeders blijven machteloos achter.



In het initiatiefwetsvoorstel staat dat de strafmaat voor kinderontvoering van zes jaar naar negen jaar wordt verhoogd. De hogere strafmaat betekent dat verdachten ook bij het voorbereiden van een ontvoering kunnen worden opgepakt. Volgens het Wetboek van strafrecht mag je iemand die voorbereidingen treft voor een delict alleen oppakken als daar minimaal acht jaar cel op staat. ,,Ik ben daar erg blij mee", zegt J. Smits van de Stichting Kinderontvoering. Hij is sinds 2004 is betrokken bij de wetswijziging. ,,Nu lopen we achter de feiten aan. We kunnen pas ingrijpen als het kind is ontvoerd."



Volgens Tweede-Kamerlid Anja Timmer van de PvdA, die het voorstel heeft ingediend, worden momenteel door justitie de laatste puntjes op de i gezet en gaat het voorstel daarna naar de Kamer. ,,Met een beetje mazzel kan dat vrijdag al", aldus Timmer.



De grootste fracties in de Tweede Kamer staan positief tegenover het voorstel. Het is verder de bedoeling dat onder de vlag van de Nationale Ombudsman nog voor de zomer een expertisecentrum voor kinderontvoering wordt opgericht. Deskundigen van dat centrum moeten politie, advocaten en rechters vertellen wat de problemen zijn bij (internationale) kinderontvoeringen. Organisaties als Defence for Childeren, Stichting Gestolen Kinderen en het Rode Kruis gaan binnen dat kenniscentrum samenwerken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten