vrijdag 2 oktober 2009

Wat is incest?

Incest



Onder incest verstaat men seksuele handelingen met bloedverwanten of pupillen. Het gaat hier dus om seksuele handelingen in een familieband of een andere gezagsrelatie. In dit geval is er geen aanklacht nodig om tot juridische stappen over te gaan, een melding (al dan niet van het slachtoffer zelf) kan ook al afdoende zijn.

Naar schatting is het aantal incestslachtoffers hoger dan men in de eerste instantie zou verwachten. Uit onderzoek blijkt dat 15% van de vrouwen (dit is ongeveer ééén op de 6 à 7 vrouwen) vóór haar 16e levensjaar te maken heeft gehad met ongewenst seksueel contact met verwanten. Hoe dit aantal bij mannen ligt is vooralsnog onbekend.

Incest komt onder andere voor in de familie. Het gebeurd door een vader, moeder, broer, neef, tante, opa, achternicht etc. In veel gevallen zijn de plegers mannelijk, maar de plegers kunnen ook vrouwelijk zijn. Incest kan echter ook in andere relaties bestaan, namelijk de relatie tussen een voogd en een kind of een leraar en een kind. Het grote verschil tussen incest en verkrachting is de machtsverhouding. Bij incest wordt de macht die een volwassene over een kind heeft op een seksuele manier uitgebuit.

Incest komt niet alleen voor in gezinnen uit een 'probleemgezin' of een 'gezin uit een slecht milieu'.

Incest hoeft niet altijd plaats te vinden tussen een volwassene en een kind. Een (oudere) broer kan ook incest plegen met zijn kleine zusje, evenals een leraar die zijn studente kan misbruiken. In deze gevallen gaat het ook om incest.

Seksueel misbruik draait vaak om macht, bij incest is er al een bepaald soort macht. Het is onduidelijk waarom incest plaatsvindt. Het kan om (meer) macht gaan, het kan ook om de gezags-, of familieband gaan die op een seksuele manier wordt misbruikt.

Incest in de familie vindt veelal thuis plaats bij het slachtoffer of een familielid.

Hoe incest te voorkomen is weet niemand. Het gebeurt vaak in het geniep om niet ten schande te raken voor de rest van de familie. Daarnaast is het moeilijk om er met andere familieleden over te praten. Aan de ene kant wil het slachtoffer de familie niet laten schrikken of een schuldgevoel aanpraten, aan de andere kant durft het slachtoffer er niet over te praten uit angst om niet gelooft te worden.

Je kunt nooit zeker weten of iemand een incestslachtoffer is. Vaak is het wel op te merken omdat het slachtoffer niet tot nauwelijks met de dader om wil gaan en omdat het slachtoffer vaak als de dood is om alleen met de dader te worden achtergelaten.

De invloed die incest op iemand heeft verschilt per persoon. Veelal zijn dit dezelfde symptomen als bij verkrachting.

De daders zijn mensen die door ouders/familie als vertrouwde personen worden gezien. Daardoor is het voor het slachtoffer des te moeilijker om voor het misbruik uit te komen, omdat het slachtoffer bang is om niet geloofd te worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten