vrijdag 2 oktober 2009

Tips en informatie

Tips en informatie
Seksueel geweld
Zoenen, vrijen en met iemand naar bed gaan kan intiem, warm, opwindend en ontspannend zijn. Maar dat is alleen zo als je het uit vrije wil doet. Seksueel contact en de manier waarop dit vorm krijgt, moet aansluiten bij jouw beleving en wensen. Bij seksueel geweld is hiervan geen sprake. Kenmerkend is juist de dwang, waar door je niet de mogelijkheid voelt je aan het seksuele contact te onttrekken. Dat kan zijn omdat de emotionele of psychologische druk zo groot is dat je geen nee durft te zeggen. 'Als je nee zegt, krijg je niet de nieuwe fiets die je zo graag wilt.' Of: 'Ik zeg tegen iedereen die het horen wil dat je een frigide trut bent'.

Cijfers en achtergronden
Jaarlijks komen er bij de Nederlandse politie meer dan 10.000 meldingen binnen van aanranding en verkrachting. Vermoedelijk is dit slechts 10 procent van het werkelijke aantal gevallen van seksueel geweld. Seksueel geweld komt dus veel voor.

Elk mens kan er het slachtoffer van worden: meisje, jongen, vrouw, man, jong en oud. Maar vrouwelijke slachtoffers en mannelijke daders zijn veruit in de meerderheid. Van alle slachtoffers is ruim 90 procent vrouw. Van de plegers is ruim 95 procent man.
Bij seksueel geweld is er altijd sprake van een ongelijke machtsverhouding: de dader verkeert in de positie om het slachtoffer te dwingen. Dat kan zijn omdat hij een sterke man is tegenover een minder sterke vrouw of (jonge)man. Maar ook omdat hij in een gezagsrelatie tot het slachtoffer staat, als vader, chef of leraar. Of omdat het iemand is van wie het slachtoffer emotioneel of financieel afhankelijk is, zoals de partner, een pastor of hulpverlener. In 80 procent van de gevallen is de dader een bekende van het slachtoffer. Dat kan het extra moeilijk maken het gedwongen karakter van het seksuele contact onder ogen te zien of er voor uit te komen.

Dreiging
Het kan ook zijn dat de dader fysiek geweld gebruikt of daarmee dreigt en bijvoorbeeld een mes laat zien, je slaat, de mond snoert of vastbindt. Het gevoel dat je het seksuele contact helemaal niet of niet op deze manier wil, is bepalend voor de vraag of er sprake is van seksueel geweld. Excuses van de dader dat het slachtoffer zelf meeging naar zijn huis, of dat het kind 'uitdagend' op zijn schoot kroop, veranderen daar niets aan.

Voorbeelden
Voorbeelden van seksueel geweld zijn: een stiefvader die zijn stiefdochter tot seksuele spelletjes dwingt, een leraar die een leerling overhaalt tot seksuele handelingen in ruil voor een beter rapportcijfer, een echtgenoot die zijn vrouw tot geslachtsverkeer dwingt, een onbekende man die een vrouw van de fiets trekt en verkracht, twee tienermeisjes die een klasgenote met een voorwerp verkrachten.

Gevolgen
Slachtoffer zijn van seksueel geweld is een schokkende ervaring. De gevolgen zijn ingrijpend en hangen onder meer samen met de vraag of het geweld eenmalig was of regelmatig terugkeerde, door een bekende of een vreemde dader werd gepleegd, met fysiek of met psychisch geweld gepaard ging.

Maar vrijwel altijd voelen de slachtoffers zich vies, vernederd en ontredderd. Hun zelfvertrouwen en gevoel voor veiligheid zijn ondermijnd en ze hebben vaak last van hevige gevoelens van schuld en schaamte. Want ondanks het gedwongen karakter van het seksuele contact, denken veel slachtoffers dat ze zelf medeplichtig zijn. Bijvoorbeeld omdat ze zich in hun eigen ogen onvoldoende verzet hebben, in eerste instantie zijn ingegaan op de avances van de dader, in het donker over een stille weg fietsten of zich met cadeautjes lieten paaien.

Praten
D찼t en het feit dat seksualiteit een beladen onderwerp is, kan het moeilijk maken over het geweld te praten. Het wegstoppen van de ervaring kan echter leiden tot allerlei langdurige psychische en fysieke klachten. Vrouwen richten de boosheid die seksueel geweld oproept vaak tegen zichzelf, door bijvoorbeeld zichzelf te verwonden. Mannen richten deze eerder naar buiten en kunnen zelf uiteindelijk dader worden van seksueel geweld. Ook achter verslavingen en psychiatrische problemen gaan vaak ervaringen met seksueel geweld schuil.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten