zaterdag 19 september 2009


Achtduizend kinderen vechten oorlog uit in Soedan




In de Soedanese provincie Darfoer zijn 6.000 kindsoldaten actief, in heel Soedan zelfs 8.000. Meer dan twee miljoen kinderen zijn getroffen door het gewapend conflict in de regio volgens Unicef.

Alle betrokken partijen in Darfoer zetten trouwens kindsoldaten in. De jongste zijn elf jaar. Het is zo erg dat de gemiddelde leeftijd van rekruten om de bloedige oorlog uit te vechten op 16 jaar zou liggen.



Slavernij

Als ze niet moeten vechten, dan riskeren de kinderen in de slavernij te belanden. Regeringssoldaten en regeringsgetrouwe milities in het westen van Soedan hebben immers duizenden mannen, vrouwen en kinderen ontvoerd om ze als slaven te misbruiken.

Vorige week werden bewijzen gepresenteerd waaruit bleek dat de slachtoffers als slaaf in de landbouw te werk gesteld worden of als seksslaaf worden misbruikt. Vrouwen en kinderen worden door militairen ook als hulp in de huishouding in de hoofdstad Khartoum te werk gesteld. De slachtoffers komen uit Darfoer.

Etnische zuivering

De oorlog in Darfoer gaat zijn zesde jaar in.
In 2003 kwamen rebellen in opstand.
De Soedanese regering ontdoet die regio met behulp van militairen en milities van niet-Arabisch sprekende stammen. Nieuwe bewoners van de streek spreken Arabisch en komen uit andere delen van Soedan maar ook uit Tsjad, Niger, Mali en Kameroen.

De Verenigde Naties schatten dat sinds begin 2003 mogelijk 300.000 mensen zijn omgekomen in Darfoer en dat er 2,7 miljoen mensen zijn verjaagd bij de gruwelijke etnische zuiveringen. (anp/mvl)

Als u wil helpen, surf dan naar de site van Unicef.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten