donderdag 17 september 2009

Kinderen in Darfur






Ondervoeding kinderen in Darfur stijgt vrijdag 28 december 2007



De ondervoeding onder kinderen in de Sudanese regio Darfur is het afgelopen jaar toegenomen, ook al is in het gebied de grootste hulpoperatie ter wereld gaande.

Dit blijkt uit een donderdag gepubliceerd rapport van UNICEF, het Wereldvoedselprogramma en de FAO.De VN-organisaties stellen dat de ondervoeding het gevolg is van de toegenomen onveiligheid in het gebied, waar sinds ruim vier jaar een burgeroorlog heerst en waar het geweld alleen maar toeneemt.

Uit de cijfers blijkt dat momenteel 16,1 procent van de kinderen die als slachtoffer van het conflict kunnen worden aangemerkt, aan acute ondervoeding lijdt.

Een jaar geleden bedroeg dit percentage nog 12,9 procent.Het is voor het eerst sinds 2004 dat meer dan 15 procent van de kinderen ondervoed is.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hanteert dat percentage als grens om te spreken van een noodsituatie.

In 2003, het jaar waarin het conflict in Darfur uitbrak, bedroeg het percentage 21,8 procent.

De VN hebben in Darfur een hulpoperatie op touw gezet waarvoor op jaarbasis ruwweg een miljard dollar (680 miljoen euro) beschikbaar is.

Ongeveer dertienduizend hulpverleners van VN-organisaties en andere humanitaire instellingen verlenen voedsel- en medische hulp aan de slachtoffers, onder wie ongeveer 2,5 miljoen vluchtelingen.

Aanvallen op hulpverleners zijn dit jaar met 150 procent toegenomen.

Er zijn ten minste twaalf hulpverleners vermoord, ruim honderd ontvoerd en 66 mishandeld of verkracht.

In totaal zestig hulpkonvooien liepen in een hinderlaag en honderd voertuigen werden gekaapt. Het geweld leidde ertoe dat meerdere hulporganisaties personeel terugtrokken.

Het geweld in Darfur heeft sinds 2003 ruim tweehonderdduizend mensen het leven gekost. Sinds 2004 is er een vredesmacht van zevenduizend militairen van de Afrikaanse Unie (AU) gelegerd, maar die kan weinig uitrichten.

Het is de bedoeling dat begin januari een begin wordt gemaakt met de stationering van een gezamenlijk vredeskorps van de VN en de AU.

Het korps moet 26.000 leden gaan tellen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten