vrijdag 25 september 2009

Les 1

Salaam Aleykoum,
De onderstaande lessen zijn slechts voorbeelden en nogmaals er zijn dus ook mannen die onderdrukt worden al komt dit in mindere mate voor....
En dit komt ook bij niet moslims voor dus niet alleen maar dat de moslimannen of moslimvrouwen slecht zijn overal lopen er wel aan paar moeilijke mensen rond.

In zonde maatschappij koppelt men het man en vrouw gedrag zijn onvermijdelijk aan bepaalde eigenschappen/gedrag,die sterk van elkaar verschillen en meestal elkaar tegenovergestede zijn:
Een paar voorbeelden hiervan zijn:
de vrouw is/moet. de man is/moet:
-lief en vriendelijk zijn -verstandig,stoer/flink zijn.
-zorgzaam -verzorgd worden
-emotioneel/zwak -sterk en weet het altijd
-twijfelachtig -cariere maken
-altijd klaar staan -iemand met wie je
passieafwachtend

rekening moet houden
-actief ondernemend


Deze verschillen zouden op zich niet zon ramp zijn,als het niet zo was dat wat een man is/doet hoger gewaardeerd wordt dan wat een vrouw is/doet.
Het gevolg hiervan is dat mannen denken het beter te weten en menen de beslissingen te moeten nemen en zo de baas worden.
Hierdoor onstaat ongelijkwaardigheid tussenmannen en vrouwen in het huwelijk,op school,het werk enz..

Lang hebben we gedacht dat bovengenoemde eigenschappenaangeborenwaren in plaats van dat we dit zo geleerd hebben in onze opvoeding en cultuur.
De man-vrouw verhouding is maar 1 voorbeeld van een ongelijwaardige houding.Een voorbeeld wat we vaak in deze assertiviteits training zullengebruiken om vandaar uit ook ongelijkwaardige verhoudingen te bekijken.
Verhoudingen waarin sprake is van ongelijkwaardigheid.

Als we hier spreken over verhoudingen,dan bedoelen we de maatschappelijke verhoudingen;hoe in onze maatschappij de ene mens zich tot de ander verhoudten de ene groep tot de andere groep.
Hier volgt een aantal voorbeelden:
-een koning -zijn onderdanen
-een dictator -zijn volgelingen.
-een direkteur -zijn personeel
-een onderdrukker(beul) -zijn slachtoffer
-een man -zijn vrouw
-een hulpverlener -zijn hulpvrager
-een arts -zijn patient
-een ouder -zijn kind

Het zal duidelijk zijn dat de mensen inhet eerste rijtje veel meer zeggenschap,invloed en macht hebben,dan zij in het tweede rijtje.Anderzijds is het belangrijk te beseffen dat je ongelijkwaardige verhoudingen kunt aanvechten,met als gevolg dat:
-als de onderdanen geen onderdaan meer willen zijn,houdt het koningsschap op.
-Als de volgelingen de dictator niet meer volgen,moet hij aftreden verdwijnen.
-Als het personeel onteveden is over de direkteur,en gaat staken,gaat het bedrijf falliet en is de direkteur geen direkteur meer.
-Als een vrouw ziek is gemaakt door onderdrukking van een man ontvlucht ze hem en gaat naar een blijfhuis-of kennisen enz

Deze verhoudingen kenmerken zich doordat de ene partij het beter denkt te weten op grond van:
-dat hij-zij ouder is.
-dat hij een man is.
-dat hij-zij gestudeerd heeft.
-dat hij-zij een belangrijke positie heeft.
-enz....

Als de ene partij daardoor de baas gaat spelen over de ander met asl doel de ander op een afkankelijke en ondergeschikte plaats te zetten en te houden,noemen we dit onderdrukking

Geen opmerkingen:

Een reactie posten