vrijdag 25 september 2009

Cursusaanbod Weerbaarheid

Cursusaanbod Weerbaarheid


Het doel van de cursus of workshop weerbaarheid is preventie van (seksueel) geweld en intimidatie tegen vrouwen en meisjes.
De vrouwen en meisjes krijgen informatie en strategie챘n zodat zij leren welke stappen zij kunnen ondernemen om (seksueel) geweld en intimidatie te stoppen.

De oefeningen in de cursus zijn gericht op:

Het herkennen wanneer lichamelijke en psychische grenzen worden overschreden. Eigen grenzen op een duidelijke wijze kunnen aangeven met de stem en lichaamshouding.
Het ontdekken van eigen lichaamskracht. Vertrouwen krijgen in eigen mogelijkheden door fysiek verweer. Leren afweren van stoten, bevrijden uit grepen.
Ontwikkeling van een positief zelfbeeld waardoor cursisten meer voor zich zelf opkomen.
Het inzicht geven in de strategie챘n die daders van (seksueel) geweld en intimidatie gebruiken. Hierdoor situaties te leren inschatten en oefenen adequaat op deze situaties te reageren.
Het bespreken van de eigen situatie van de cursist. Op deze situatie oplossingen en strategie챘n oefenen zoals mensen confronteren met onwenselijk gedrag, vermindering van agressie, onderhandelen en hulp zoeken.
Informatie geven over de hulpverlening.

Doelgroepen
De cursussen en workshops worden op dit moment aan de volgende doelgroepen gegeven.

Vrouwen en kinderen die in de vrouwenopvangcentra verblijven omdat zij te maken hebben met geweld in hun thuissituatie.
Vrouwen die contact hebben (gehad) met de Steunpunten Relationeel Geweld.
Allochtone meisjes en gevluchte meisjes die in opvangcentra verblijven.
Allochtone vrouwen en meisjes in Amsterdam.
Effecten van de cursus
Veel cursisten geven aan zich zekerder voelen. Ze voelen zich veiliger op straat en durven daardoor ook meer buitenshuis te ondernemen. Ze kunnen meer voor zichzelf opkomen in verschillende situaties. Door het bespreekbaar maken van het taboe huiselijk geweld zijn de vrouwen en meisjes zich bewust geworden van hun eigen situatie en ondernemen ze stappen om het geweld en intimidatie te stoppen. Het verbreken van het taboe op het spreken over huiselijk geweld maakt ook dat de vrouwen en meisjes zelf makkelijker over dit onderwerp met de buitenwereld praten.

Vaak worden deze cursussen gegeven in blijf van mijn lijf huizen en psyq(Ggz)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten